Και τα laptops χρειάζονται φροντίδα…

Οι φορητοί υπολογιστές χρειάζονται και αυτοί εσωτερική περιποίηση μετά απο 2-3 χρόνια χρήσης. Χρησιμοποιούν ανεμιστήρες με ψύκτρες για την αποτελεσματική απαγωγή της θερμοκρασίας του επεξεργαστή και του τσιπ γραφικών, εκτός από ελάχιστα μοντέλα που χρησιμοποιούν παθητική ψύξη.

Μετά από κάποια χρόνια, χρειάζεται άνοιγμα από ειδικό ώστε να γίνουν δύο καθαρισμοί – παρεμβάσεις. Το σύστημα με το ανεμιστηράκι και την ψύκτρα σίγουρα έχει μαζέψει σκόνες και τρίχες με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τη ροή του αέρα. Ο χρήστης μπορεί να το καταλάβει από το θορυβώδη πλέον ανεμιστήρα και την υπερβολική θερμότητα που αναπτύσσει το κέλυφος του φορητού. Μια άλλη άγνωστη σε πολλούς αιτία υπερθέρμανσης, είναι το ξέραμα και η αχρηστία της θερμοαγώγιμης πάστας που βρίσκεται μεταξύ των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και του συστήματος ψύξης. Αυτή η πάστα επιτρέπει την πλήρη απαγωγή της θερμότητας στην ψύκτρα. Οταν ξεραθεί – χάσει τη θερμοαγώγιμη ιδιότητα – μετατρέπεται σε μονωτικό που εγκλωβίζει τη θερμοκρασία στα ευπαθή ολοκληρωμένα κυκλώματα.

Ενα λάθος που κάνουν πολλοί χρήστες, είναι να αγοράζουν βάσεις με ανεμιστήρες για ν αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση. Αυτό είναι μέγιστο λάθος. Οι εξωτερικοί ανεμιστήρες διώχνουν απλά την υπερβολική θερμοκρασία από το εξωτερικό του ΗΥ και μας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι δροσίζεται επαρκώς. Ο κατασκευαστής έχει προβλέψει για επαρκές σύστημα ψύξης. Πεταμένα λεφτά δηλαδή.

Ο κίνδυνος από την υπερβολική θερμοκρασία στα ολοκληρωμένα κυκλώματα είναι προφανής. Καταστροφή τους και ανεπανόρθωτη βλάβη του συστήματος.

Θερμοαγώγιμη πάστα

Ο χρήστης μπορεί να τσεκάρει αν υπάρχει πρόβλημα που δεν είναι ορατό χωρίς ν ανοιχτεί ο υπολογιστής, βάζοντας ένα προγραμματάκι που απεικονίζει τη θερμοκρασία του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών. Υπάρχουν πολλά free tools πχ CoreTemp. Αν δούμε ότι η θερμοκρασία της CPU ή της GPU ( κάρτας γραφικών ) δεν πέφτει κάτω από τους 60 βαθμούς χωρίς να τρέχει κάποιο πρόγραμμα, τότε υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να γίνει επισκευή – καθαρισμός. Επικοινωνήστε για συμβουλή και προσφορά (ανάλογα το φορητό)

Leave a Reply