Dr Mac's blog

Ραδιοερασιτεχνισμός – Ham Radio

Η χρήση του LOTW

by on Mar.05, 2018, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

Η τεχνολογία προχωρά με ασύλληπτους ρυθμούς και φυσικά η ραδιοερασιτεχνική κοινότητα ακολουθεί. Επακόλουθο είναι η ουσιαστική κατάργηση του bureau όπως το γνωρίζουμε. Η Αμερικάνικη Ενωση (ARLL) παρουσίασε το 2003 την ηλεκτρονική μορφή ανταλλαγής και επιβεβαίωσης QSL το περίφημο Logbook of the World (LOTW) – Παγκόσμιο Βιβλίο Επαφών.
Είναι μια υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν σε όλους τους αδειούχους ραδιοερασιτέχνες. Χρήματα πληρώνει κανείς μόνο όταν έχει εξασφαλίσει κάποιο βραβείο DXCC πχ και θέλει να εκδώσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό με βάση τα καταχωρημένα και πιστοποιημένα QSO.
Εδώ θα δώσουμε συνοπτικές οδηγίες για να αποκτήσει κάποιος LOTW και να ξεχάσει το bureau.
To πρώτο πράγμα που απαιτείται , είναι ένας υπολογιστής φυσικά, με λειτουργικό Windows, MacOX ή Linux και σύνδεση στο ιντερνετ.
Για τους έλληνες ραδιοερασιτέχνες απαιτείται και η αποστολή με ΕΛΤΑ στην ARRL φωτοτυπίας μπρος- πίσω της Αδειας και επίσης φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου (νέου τύπου να είναι δηλαδή στα Αγγλικά).
Tο LOTW βασίζεται στο “ανέβασμα” στο σαιτ https://lotw.arrl.org αρχείου των επαφών μας, που έχει “υπογραφεί” με μοναδικό πιστοποιητικό ώστε να είναι απόλυτα έγκυρο και αδιάβλητο.
Πρώτη δουλειά να κατεβάσουμε το πρόγραμμα που θα “υπογράψει” τις επαφές μας, τo TQSL  http://www.arrl.org/TQSL-Download

Μετά την εγκατάσταση, τρέχοντας το πρόγραμμα, επιλέγουμε την έκδοση πιστοποιητικού ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ για το callsign μας (Request new callsign certificate) . Θα μας ζητήσει να συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας και το email μας με το οποίο θα επικοινωνεί το LOTW. Στη συνέχεια το πρόγραμμα TQSL στέλνει αυτόματα το αίτημα στην ARLL. Εμείς πρέπει να ταχυδρομήσουμε με ΕΛΤΑ Αδεια και Ταυτότητα στη διεύθυνση

LoTW Administrator
ARRL
225 Main Street
Newington, CT 06111
USA

και σε μερικές ημέρες θα μας σταλεί στο email που δηλώσαμε ο κωδικός για να μπούμε στο site https://lotw.arrl.org , και το πιστοποιητικό σαν αρχείο ( πχ sv1njx.tq6 ) που πρέπει να φυλάξουμε (και σε στικάκι) ως κόρη οφθαλμού!
Επόμενο βήμα να “υπογράψουμε” , να κρυπτογραφήσουμε δηλαδή το αρχείο των επαφών μας που έχουμε σε μορφή ADIF ή CABRILO , χρησιμοποιώντας το “κλειδί” που λάβαμε μέσα από το TQSL πρόγραμμα.
Το TQSL μετά την κρυπτογράφηση αναλαμβάνει να ανεβάσει αυτόματα τις επαφές μας στον server της ARRL και επιβεβαιώνει στο τέλος για την επιτυχή μεταφόρτωση.

 

 

 


Μπορούμε μετά να πάμε στη σελίδα του LOTW (https://lotw.arrl.org) και με τους κωδικούς που μας στάλθηκαν να δούμε το log μας, να κάνουμε αναζήτηση επαφών και να διεκδικήσουμε βραβεία.

Leave a Comment more...

Νέα έκδοση SVLand Pro 2.6

by on Aug.30, 2017, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

Κυκλοφορεί η νέα έκδοση του SVLand Pro 2.6 στην οποία έχουν γίνει μικροδιορθώσεις στον κώδικα, ενώ έχει και την χαμηλότερη πλέον τιμή του AppStore 1.09 Ευρώ. Η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα για όσους την έχουν ήδη.

https://itunes.apple.com/gr/app/svland-pro/id1148557542?mt=8

Leave a Comment more...

Ενημέρωση στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων

by on Nov.01, 2016, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του Καθηγητή κ. Καραφωτιά, είχα τη χαρά να επισκεφθώ τα παιδιά του Ομίλου Πληροφορικής του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων και να τα ενημερώσω για τον ραδιοερασιτεχνισμό.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα προγραμματισμού Arduino καθώς το σχολείο διαθέτει πλήρη εξοπλισμό για projects με μικροκοντρόλερς. Να θυμίσω ότι το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων είχε συμμετοχή και στην τελευταία εκτόξευση μπαλονιού της ομάδας ΑΙΟΛΟΣ (J43VHF).

Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το χόμπι και απαντήθηκαν πολλές απορίες τους. Το σχολείο έχει κάνει μέσω της ΕΕΡ αίτημα για συνομιλία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενώ δηλώνει ενδιαφέρον και για την επερχόμενη νέα αποστολή της ομάδας ΑΙΟΛΟΣ.

Leave a Comment more...

IARU R1 VHF Contest Sep 2016

by on Sep.05, 2016, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

IMG_5595

Nice sunset… VHF IARUR1 Contest KM18OE

Τελικά πήρα μέρος και στο φετινό VHF contest από τον Κιθαιρώνα (ΚΜ18ΟΕ, 1400mASL) το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου. Οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες καθώς ο πολύ ισχυρός βόρειος άνεμος δεν επέτρεπε να έχω σταθερό αζιμούθιο στην κεραία.

Παρόλα αυτά έγιναν 14 επαφές σε ένα τρίωρο η μακρύτερη με Βουλγαρία (LZ) , και ακολούθησε η Δράμα, η Ρόδος και τα Γιάννενα με την Λευκάδα. Δεν άκουσα τους συναδέλφους από Μάλτα και για πρώτη φορά κανένα σταθμό από Τουρκία.

SV1NJX

Τo rig setup:  Yaesu 857 στα 25W, κεραία 5 στοιχείων Nuxcom και συστοιχία μπαταριών SLA 12V.

73

Leave a Comment more...

SVLand Pro

by on Aug.31, 2016, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

Simulator Screen Shot 29 Αυγ 2016, 11.44.22 μμ    Διαθέσιμη είναι από σήμερα στο App Store , η εφαρμογή SVLand Pro. Περιλαμβάνει τη λίστα των αναμεταδοτών VHF UHF SHF (έγγραφο ΥΜΕ) στην επικράτεια.

Ανοίγοντας την εφαρμογή, γίνεται ζουμ στη θέση μας στο χάρτη , ενώ με pinpoints μαρκάρονται οι αναμεταδότες τα links και τα digis. Στο κάτω μέρος βλέπουμε το τρέχον locator, χρήσιμο ειδικά για contest.

Με τακτικές ανανεώσεις θα εμπλουτίζω τη λίστα και περιμένω τις παρατηρήσεις σας για τυχόν λάθη και βελτιώσεις στο μειλ developer [at] drmac.gr

Download_on_the_App_Store_Badge_US-UK_135x40

Leave a Comment more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...