Dr Mac's blog

Ραδιοερασιτεχνισμός – Ham Radio

Νέα έκδοση SVLand Pro 2.6

by on Aug.30, 2017, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

Κυκλοφορεί η νέα έκδοση του SVLand Pro 2.6 στην οποία έχουν γίνει μικροδιορθώσεις στον κώδικα, ενώ έχει και την χαμηλότερη πλέον τιμή του AppStore 1.09 Ευρώ. Η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα για όσους την έχουν ήδη.

https://itunes.apple.com/gr/app/svland-pro/id1148557542?mt=8

Leave a Comment more...

Ενημέρωση στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων

by on Nov.01, 2016, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

anavryta_ham_lessonΤην Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του Καθηγητή κ. Καραφωτιά, είχα τη χαρά να επισκεφθώ τα παιδιά του Ομίλου Πληροφορικής του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων και να τα ενημερώσω για τον ραδιοερασιτεχνισμό.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα προγραμματισμού Arduino καθώς το σχολείο διαθέτει πλήρη εξοπλισμό για projects με μικροκοντρόλερς. Να θυμίσω ότι το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων είχε συμμετοχή και στην τελευταία εκτόξευση μπαλονιού της ομάδας ΑΙΟΛΟΣ (J43VHF).

Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το χόμπι και απαντήθηκαν πολλές απορίες τους. Το σχολείο έχει κάνει μέσω της ΕΕΡ αίτημα για συνομιλία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενώ δηλώνει ενδιαφέρον και για την επερχόμενη νέα αποστολή της ομάδας ΑΙΟΛΟΣ.

Leave a Comment more...

IARU R1 VHF Contest Sep 2016

by on Sep.05, 2016, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

IMG_5595

Nice sunset… VHF IARUR1 Contest KM18OE

Τελικά πήρα μέρος και στο φετινό VHF contest από τον Κιθαιρώνα (ΚΜ18ΟΕ, 1400mASL) το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου. Οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες καθώς ο πολύ ισχυρός βόρειος άνεμος δεν επέτρεπε να έχω σταθερό αζιμούθιο στην κεραία.

Παρόλα αυτά έγιναν 14 επαφές σε ένα τρίωρο η μακρύτερη με Βουλγαρία (LZ) , και ακολούθησε η Δράμα, η Ρόδος και τα Γιάννενα με την Λευκάδα. Δεν άκουσα τους συναδέλφους από Μάλτα και για πρώτη φορά κανένα σταθμό από Τουρκία.

SV1NJX

Τo rig setup:  Yaesu 857 στα 25W, κεραία 5 στοιχείων Nuxcom και συστοιχία μπαταριών SLA 12V.

73

Leave a Comment more...

SVLand Pro

by on Aug.31, 2016, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

Simulator Screen Shot 29 Αυγ 2016, 11.44.22 μμ    Διαθέσιμη είναι από σήμερα στο App Store , η εφαρμογή SVLand Pro. Περιλαμβάνει τη λίστα των αναμεταδοτών VHF UHF SHF (έγγραφο ΥΜΕ) στην επικράτεια.

Ανοίγοντας την εφαρμογή, γίνεται ζουμ στη θέση μας στο χάρτη , ενώ με pinpoints μαρκάρονται οι αναμεταδότες τα links και τα digis. Στο κάτω μέρος βλέπουμε το τρέχον locator, χρήσιμο ειδικά για contest.

Με τακτικές ανανεώσεις θα εμπλουτίζω τη λίστα και περιμένω τις παρατηρήσεις σας για τυχόν λάθη και βελτιώσεις στο μειλ developer [at] drmac.gr

Download_on_the_App_Store_Badge_US-UK_135x40

Leave a Comment more...

HABE , a Greek adventure

by on Oct.16, 2015, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

HABE_hi HABE_hi2   Εληξε με πολλά απρόοπτα, αλλά με ευτυχή κατάληξη, η πτήση 2 μπαλονιών με την κωδική ονομασία ΗΑΒΕ, από τον Adam Cudworth στα πλαίσια happening διεθνούς συνεδρίου που φιλοξενείται στην Αττική. Τα μπαλόνια έφυγαν από χώρο έξω από την Κόρινθο, με προορισμό τους βόρειους πρόποδες της Πάρνηθας.

Μετά από πολύωρη καθυστέρηση (λόγω Vodafone) η εκτόξευση έγινε κάτω από πίεση και με λάθος χειρισμό από τον Adam καθώς τα δύο μπαλόνια μπλέχτηκαν μεταξύ τους στα πρώτα μέτρα, με αποτέλεσμα όλη η πτήση να φύγει σχεδόν εκτός ελέγχου.
Ομως η επιμονή του Adam τον δικαίωσε και πρίν χαθεί κάθε επαφή, πάρθηκαν τα τελευταία πακέτα τηλεμετρίας.
habe_725    Παραμένει προς απάντηση το ερώτημα γιατί το shift του RTTY δεν ήταν 850 όπως είχε δηλωθεί αλλά 725 στην κωδικοποίηση του σήματος, ώστε οι μή έμπειροι να μη μπορούν να το αποκωδικοποιήσουν και τελικά εκτός του Adam κανείς να μην ανεβάσει τηλεμετρία ( Η εικόνα από το blog του SV1XV)

Στο χώρο της εκτόξευσης παραβρέθηκε ο Μάνος SV1DAY που για λογαριασμό της ομάδας ΑΙΟΛΟΣ συντόνιζε και επικοινωνούσε την εξέλιξη της δραστηριότητας μέσω ασυρμάτου στους SV1QT, SV1BJY, SV1NJX . Παρών στο κύκλωμα και ο Πάνος SV1GRN.

Από το όλο γεγονός, η ομάδα ΑΙΟΛΟΣ, άντλησε πολύτιμα συμπεράσματα και τεχνικές πληροφορίες για επερχόμενες πτήσεις. Και οι βρετανοί όμως κατανόησαν ότι η Ελλάδα δεν είναι σαν το Νησί και τέτοιες δραστηριότητες απαιτούν προσεκτικό και λεπτομερή σχεδιασμό.

Περιμένουμε νεώτερα από τη βρετανική ομάδα.

 

1 Comment more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...