Failed install OSX El Capitan

Σήμερα απέτυχα να εγκαταστήσω El Capitan σε ένα Mac Mini i5 μέσω USB stick. Παρότι ξεκίνησε κανονικά ο εγκαταστάτης, στο installation έβγαλε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει γιατί το αντίγραφο που έχω είναι invalid (tampered or bad checksum). Με λίγο ψάξιμο βρήκα την αιτία. Το συγκεκριμένο σύστημα είχα κατεβάσει από το App Store πριν κάποιους μήνες με αποτέλεσμα να λήξει το πιστοποιητικό.

Η λύση εύκολη και πονηρή. Ανοίγουμε το terminal και δίνουμε την εντολή date 1204131315 (δηλ 4 Δεκ 13:13 2015). Καθορίζοντας την ημερομηνία ένα χρόνο πριν περίπου. Με αυτό το κόλπο ο installer είναι χαρούμενος κι εμείς ξεμπλέκουμε μια ώρα νωρίτερα.

Αλλαγή hard disk drive σε Mac

Το βύσμα αισθητήρα
Το βύσμα του αισθητήρα θερμοκρασίας

Σε αντίθεση με τα αναξιόπιστα bulk made PCs η Apple βάζει στους υπολογιστές της τεχνολογίες αιχμής και ακολουθεί αυστηρά standards οσον αφορά την αξιοπιστία τους. Η αλλαγή ενός σκληρού δίσκου λόγω βλάβης ή αναβάθμισης, είναι παιχνιδάκι στα PCs και το κάνει και ο πιό αδαής. Ενα ανταλλακτικό από …ΠΛΑΙΣΙΟ, ενα σταυροκατσάβιδο, αρκετή ώρα παραμετροποίησης και είσαι έτοιμος.

Στα Mac υπάρχει ιδιαιτερότητα (ιδίως στα πιό πρόσφατα και ειδικά στα iMac). Το drive είναι συνήθως της Western Digital με μια διαφορά. Το λογότυπο της Apple. Και δεν είναι μόνο σχεδιαστικό το θέμα. Υπάρχει δίπλα από τον SATA connector και ενας σύνδεσμος που κουμπώνει ένα βύσμα δύο καλωδίων. Πρόκειται για τον αισθητήρα θερμοκρασίας του drive. Οι υπολογιστές της Apple έχουν συνήθως διαφορετικούς ανεμιστήρες για cpu, hdd και dvd drive . Αν αλλάξετε το δίσκο με ένα κοινό και όχι Apple με το εξειδικευμένο firmware, μετά από λίγη ώρα λειτουργίας ο ανεμιστήρας που ψύχει το δίσκο θα αρχίσει να κάνει σαν τρελός.

Υπάρχουν 2 λύσεις. Η σωστή και η πατέντα. Η σωστή λση για να ζήσει το Mac όσο περισσότερο γίνεται, είναι να μπεί δίσκος Apple με πολλαπλάσιο όμως κόστος. Η ελληνική λύση είναι να κατεβάσετε το HDDFancontrol με κοστος 26 Ε και να ρυθμίζετε εσείς τις στροφές των ανεμιστήρων. Εδώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να κάψετε τον υπολογιστή. Η απόφαση είναι του τελικού χρήστη.

Το νέο σπίτι της Apple στο Cupertino

 

Apple Campus

Ενώ στην Ελλάδα ακόμα ψάχνουμε τι έγιναν τα λεφτά που δόθηκαν σε ερευνητές για διάφορα προγράμματα, στην Αμερική είναι έτοιμα τα σχέδια για το νέο campus της Apple στο Cupertino California! Το νέο “εργαστήρι” της πρωτοπόρου εταιρείας στον κόσμο, αποτελεί το μεγαλύτερο όνειρο του συνιδρυτή της Apple , Steve Jobs. Με μοναδικό σχεδιασμό και άκρως οικολογικό αφού θα καταναλώνει μόνο πράσινη ενέργεια ενώ βρίσκεται στην καρδιά ενός δάσους 6000 δένδρων!

Οι αντιδράσεις της μικρής κοινωνίας του Cupertino για τη νέα “βιομηχανική” μονάδα, έλαβαν αμέσως τέλος όταν οι υπέυθυνοι της Apple τόνισαν ότι το campus ειναι αποκλειστικά κέντρο ερευνών και παρουσιάσεων των επιτευγμάτων της κορυφαίας εταιρείας τεχνολογίας και όχι εργοστάσιο παραγωγής.

Στο κέντρο θα εργάζονται 13000 ερευνητές και υπάλληλοι ενώ τα αρχικά γραφεία της Apple στο Infinite loop 1 θα παραμείνουν ως έχουν. Το νέο “διαστημικό” κτίριο που θα είναι έτοιμο το 2015, διεκδικεί το βραβείο της καλύτερης κατασκευής του κόσμου.

Lion και άλλα άγρια ζώα!

Νάτος πάλι ο Στηβ Τζομπς! Δε λέει να κάτσει καλά το παληκάρι και πάνω που Google, Microsoft και λοιποί συγγενείς πάνε

Nέο Mac Air

να σκάσουν χαμόγελο, πετάει μια βόμβα και τους βάζει πάλι στο άγχος και το τρέξιμο. Νέα ριζικά αναβαθμισμένη έκδοση του λειτουργικού της Apple με την ονομασία Lion (OSX 10.7) που δίνει τη θέση της στο Leopard (OSX 10.6). Τι καλά φέρνει; Το βασικότερο, η σχεδόν κοινή πλατφόρμα Mac και iPhone! Θα ανοίγεις το τηλέφωνο και θα νομίζεις ότι δουλεύεις στο Mac σου (μέχρι τώρα αρκετά πετυχημένο ήταν). Το πιό σημαντικό είναι το Mac Store στα πρότυπα του πολύ πετυχημένου App Store για iPhone. Οι χρήστες Mac θα κατεβάζουν τόνους εφαρμογών από ένα ενοποιημένο χώρο. Αλλα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού είναι το Launchpad και το Mission control, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις προτάσεις και θεωρίες άλλων κατασκευαστών λογισμικού για τη διαδραστικότητα του χρήστη με τους υπολογιστές. Να τονίσω εδώ για όσους δεν έχουν επαφή με το λειτουργικό της Apple ή είναι νέοι χρήστες, ότι ολες οι εκδόσεις του OSX όσο απλό κι αν φαίνεται, βασίζονται στο BSD Unix, το ισχυρότερο λειτουργικό του πλανήτη. Οι ειδήμονες μπορούν να τρέξουν απο το terminal οποιαδήποτε standard εντολή του unix και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του υπολογιστή. Για τους μη γνώστες, να πω ότι το περιβόητο linux, είναι μια μίνι έκδοση του UNIX. Μιλάμε δηλαδή για το ασφαλέστερο λειτουργικό. Γι αυτό και στο Mac θεωρητικά δεν υπάρχουν μολύνσεις απο ιούς.

Τέλος εκτός από το λειτουργικό, το αφεντικό της Apple ανακοίνωσε νέα μοντέλα Mac Air με silicon disk! Αυτά είναι! Επίσης νέο ilife 11 που κάνει παπάδες.

Δώστε του το Νόμπελ Τεχνολογίας να τελειώνουμε.