Λήψη ADS-B δεδομένων με χρήση Raspberry -1o ΜΕΡΟΣ

Μια σχετικά νέα ενδιαφέρουσα ενασχόληση, είναι η λήψη σημάτων αεροπλοίας (ADS-B) με χρήση Raspberry και απεικόνιση των δεδομένων σε πλατφόρμες που μεταδίδουν ζωντανή εικόνα των πτήσεων σε όλο τον κόσμο. Θα σας δείξω πώς με φτηνό σχετικά εξοπλισμό θα λάβουμε και θ απεικονίσουμε αυτα τα δεδομένα στον υπολογιστή μας και ταυτόχρονα αν θέλουμε θα τα “ανεβάσουμε” σε μια απο τις ειδικές πλατφόρμες.

Τι είναι το ADS-B

ADS-B = automatic dependent surveillance-broadcast , Αυτόματη Εκπομπή Δεδομένων Ναυσιπλοιας σ ελεύθερη μετάφραση. Παρόμοιο με το AIS για τα πλοία και το APRS για εμάς τους ραδιοερασιτέχνες. Μια συσκευή που βρίσκεται σε κάθε αεροπλάνο, συλλέγει στοιχεία θέσης – ύψους  – ταχύτητας και διεύθυνσης του αεροπλάνου και ανα τακτά χρονικά διαστήματα τα στέλνει σε άλλα αεροπλάνα, σε σταθμούς εδάφους αλλά και σε δορυφόρους, ώστε να υπάρχει μια απεικόνιση της κυκλοφορίας στον αέρα ανα πάσα στιγμή. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν πλέον πολλές πλατφόρμες που ζητούν τη συνεργασία χομπιστών που έχουν δέκτες ADS-b και θέλουν ν ανεβάζουν τα δεδομένα τους. Σε αντάλλαγμα δίνεται συνήθως πρόσβαση στα συνδρομητικα πακέτα τους δωρεάν (πχ flightradar.com )

Βέβαια πρακτικά δεν έχει μεγάλη σημασία ένας χομπίστας ν ανεβάζει δεδομένα σε μια πλατφόρμα ADS-b γιατι ήδη οι δορυφόροι έχουν λάβει το σήμα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως, είναι ότι οι πλατφόρμες στο ιντερνετ που παρέχουν ζωντανά εικόνα των πτήσεων, φιλτράρουν πολλά δεδομένα  -όπως πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών και άλλες. Ετσι ο χομπίστας που έχει φτιάξει μια κατασκευή μπορεί να δει ζωντανά στο υπολογιστή του την πραγματική κίνηση στην περιοχή του.

Πλατφόρμες live air traffic

Οι πιό γνωστές πλατφόρμες υπηρεσιών ADS-b που είναι ανοιχτές στο κοινό είναι: FlightRadar, ADSBExchange , OpenSky, FlightAware

Για αρχή χρειάζεται  μια εγγραφή χρήστη (δωρεάν)  και στη συνέχεια δίνεται ένα “κλειδί” είτε αυτόματα με ενεργοποίηση απο το πρόγραμμα που θα τρέξει στο Raspberry ή χειροκίνητα.

Εδώ θα σας παρουσιάσω μια λύση που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα OpenSky αλλά είναι πολύ εύκολη η προσαρμογή σε οποιαδήποτε άλλη. Εξάλλου δίνουν όλες αυτές οι σελίδες αναλυτικές οδηγίες, κάποιοι δίνουν και έτοιμο image για το Raspberry.

Πώς λειτουργεί

Τα ψηφιακά σήματα ADS-b μεταδίδονται στη συχνότητα 1090 Mhz. Αμέσως καταλαβαίνουμε πως η κεραία (ότι τύπου) είναι μικρή και η γραμμή μεταφοράς πρέπει νάναι μικρή επίσης με καλό καλώδιο και ιδανικά χρειάζεται ένα φίλτρο και προενισχυτής χαμηλού θυρύβου για μέγιστη κάλυψη. Το σήμα οδηγείται σε ενα στικάκι SDR (Dongle ονομάζεται) που με τη σειρά του συνδέεται σε μια από τις USB ports του Raspberry. Για SDR χρησιμοποιώ το Nooelec Nesdr smart v4. Ολα τα dongles συνήθως καλύπτουν την περιοχή του Γίγα. Τώρα όσον αφορά το μοντέλο του Raspberry. Χρειάζεται κάποιο από την οικογένεια που να έχει δίκτυο (ενσύρματο ή ασύρματο) και usb . Συνήθως τα Raspberry 2 , 3, 4 θα κάνουν τη δουλειά. Εγώ χρησιμοποιώ ενα Raspberry PI 3 B+ που είναι και φτηνό και δυνατό.

…. συνεχίζεται

 

 

Leave a Reply