ICOM και MacBook για ψηφιακά στο βουνό

Γράφει ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος SV1QFM

      Με ένα πολύ μικρό σε μέγεθος rig το Icom IC-706MkIIG και το Tigertronics Signalink USB  μπορούμε να βγαίνουμε ψηφιακά από το πεδίο. Σημαντική βοήθεια σε αυτό, είναι ο φορητός υπολογιστής που χρησιμοποιώ (Apple Macbook Air, 11 ιντσών), ο οποίος αν εξαιρέσουμε το μειονέκτημα της αρκετά υψηλής τιμής του, έχει χαρακτηριστικά ιδανικά για πεδίο: εξαιρετικά μικρές διαστάσεις και βάρος (περ. 30 εκατοστά στη διαγώνιο και πάχος όχι πάνω από 2 εκατοστά), κυριολεκτικά θηριώδη αυτονομία (περίπου 8-9 ώρες συνεχούς λειτουργίας), πολύ ισχυρή φωτεινότητα της οθόνης για τη μέρα, καθώς και φωτιζόμενο πληκτρολόγιο για τη νύχτα. Το πρόγραμμα που χρησιμοποίησα για τα ψηφιακά είναι το FLdigi. Συμβουλή: χρησιμοποιήστε ποντίκι για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς το FLdigi λειτουργεί με κάτι σαν « emulator » στο MacOS και έτσι, λειτουργίες του δεξιού κλικ του ποντικιού δεν είναι διαθέσιμες με το trackpad.

Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά με το συνδυασμό συσκευών Icom IC-706MkIIG, Tigertronics Signalink USB και Apple MacOS X, η παρακάτω συνταγή δοκιμάστηκε και δουλεύει, αρκεί να « δουλέψουμε»  λίγο κολλητήρι για να φτιάξουμε ένα καλωδιάκι.

    Λοιπόν, η θύρα που τελικά δούλεψε στο Icom είναι το mini-DIN. Παρά τις προσπάθειές μου να καταφέρω να εκπέμψω μέσω της θύρας Accessory, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη πλακέτα SLMOD13I προ-τοποθετημένων βραχυκυκλωτών (Jumpers) και του καλωδίου SLUSB13I για τη θύρα Accessory (13 pin), δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό. Ο SV1NK Μάκης και ο SV1GRN Παναγιώτης προσέφεραν αρκετή βοήθεια, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα δεν ξεπεράστηκε, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να δoθεί λύση. Έτσι, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τη θύρα Data (miniDIN) του Icom.
    Το πίσω μέρος του Icom: το αριστερό «πολύποδο» βύσμα είναι το Data (mini-DIN 6-pin) και το δεξιό Accessory (ή ACCY, 13-pin):
uk41rear
   Σειρά συνδεσμολογίας του Icom μέσω Data (mini-DIN): η Icom δίνει ένα επιπλέον ποδαράκι (το 6) για σύνδεση, αυτό του SQ, ή SQL, ή Squelch. Αυτό δε θα μας χρειαστεί. Έτσι, από τη μεριά του mini-DIN συγκολλούμε τα ποδαράκια 1, 2, 3 και 5:
Icom MiniDIN pinout

MiniDIN 6-pin soldered
Το αποτέλεσμα φαίνεται χοντρικά ως εξής:
    Στην άλλη πλευρά (για το Signalink), χρειαζόμουνα ένα κλασικό βύσμα 8P8C (για τα δίκτυα Ethernet των Η/Υ).
Το καλώδιο είναι RJ-14 (αυτό που χρησιμοποιείται για τα ακουστικά των τηλεφώνων), καθώς μόνο 4 καλώδια χρησιμοποιούνται για τη διασύνδεση. Το καλώδιο UTP (4 ζευγαριών) θα ήταν περιττό και ογκώδες. Για να το πακτώσω στο βύσμα, χρησιμοποίησα «crimper». Οι θέσεις που κατέλαβαν τα καλώδια ήταν οι 1, 2, 3 και 5 (για 1200 bps):
RJ-14 crimped
    Μέσα στο Signalink, θα πρέπει να ρυθμιστούν τα τζαμπεράκια ως εξής:
 Signalink - board jumpers
     Συνδέουμε το Icom και το Signalink με το καλώδιο που μόλις φτιάξαμε.
    Συνδέουμε το Signalink με τον Η/Υ μέσω του USB.
Σημαντικό:
Στο Icom μπαίνουμε στο μενού ρυθμίσεων των «αρχικών παρεμέτρων» (initial settings) στη σελίδα #29 και αλλάζουμε το ρυθμό εκπομπής: από 9600 bps το κατεβάζουμε στα 1200 bps, για να παίξει η επιλογή που κάναμε στο mini-DIN (θέση 5 αντί για 4).
    Στον Mac τώρα:
     Εντοπίζουμε τη συσκευή Signalink, η οποία εμφανίζεται ως USB Audio Codec στο κομμάτι Sound του System Preferences του MacOS X:System Preferences
   Στη συνέχεια κατεβάζουμε το πρόγραμμα FLdigi από τη σελίδα: http://w1hkj.com/download.html και το εγκαθιστούμε.
   Μέσα στις ρυθμίσεις του, η κάρτα θα πρέπει να εμφανιστεί ως vtty.usbserial-A703CYTI:FLdigi configuration - hardware PTT
   Σετάρουμε και τα υπόλοιπα τουFLdigi (διακριτικό, όνομα, locator, QTH και όλα τα απαραίτητα για ένα QSO. Ανάβουμε τον πομποδέκτη, και το Signalink, και κάνουμε κλικ στο κουμπί CQ (τέρμα αριστερά). Τότε, ο Η/Υ δίνει PTT στο Signalink, στο οποίο ανάβει το κόκκινο ενδεικτικό « PTT » και τo FLdigi αρχίζει να στέλνει στο Signalink τη σειρά CQ που του έχουμε ρυθμίσει!
 FLdigi configuration - RigCAT
FLdigi - QSO waterfall
Καλή επιτυχία και καλά QSO

Leave a Reply