Tzoumerka DX

Ανίχνευση χώρου

Τέλειωσε κι αυτή η εξόρμηση και μαζί και οι καλοκαιρινές διακοπές. Σιγά σιγά βρίσκω τις λύσεις και η εκδρομή στα Τζουμέρκα πέρα απο την φυσιολατρική ευχαρίστηση, έφερε και το μεγαλύτερο direct VHF QSO , με τον UT5JCW Sergei απο Σεβαστούπολη Ουκρανία, 1170 km! Αναλυτικά: Το Σάββατο 28 /8 η ανάβαση ήταν η δυσκολότερη που έχω κάνει, με ενα Pajero νοικιασμένο το οποίο παρέδωσα με σπασμένη εξάτμιση και αρκετά τριξίματα. Οι δρόμοι ανοιγμένοι με γκρέιντερ και το έδαφος να αποτελείται κατα βάση απο πέτρες. Στην εξόρμηση με βοήθησε πολύ ο ξάδελφός μου Βαγγέλης που “ψήνεται” πλέον για να ασχοληθεί με το χόμπι.Φτάνοντας κοντά στην κορυφή Τρία Σύνορα ΚΜ09OJ, αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε σε ένα υψωμα στα 1900μ.

KM09OJ, 1900mASL, 7el Yagi DK7ZB design

Η μεταφορά των υλικών σε ανηφόρα για 200μ μας έβγαλε την ψυχή καθώς το οξυγόνο σε αυτό το υψόμετρο είναι λίγο. Φτάσαμε γύρω στις 12 και ο τσοπάνης της διπλανής στάνης μας προειδοποίησε ότι τα πρόβατα με τα τσοπανόσκυλα παρέα, θα πέρναγαν μια βολτίτσα κατά τις 5. Αρα ότι ήταν να γίνει θα γινόταν μέχρι εκείνη την ώρα. Μετά το στήσιμο, άνοιξα το iphone και ενημέρωσα το cluster. Στο σημείο που ήμουν , οι επαφές με βόρεια Ιταλία , Κροατία κλπ θα ήταν δύσκολες καθώς οι ψηλότερες κορυφές των Τζουμέρκων μας έκρυβαν. Βόρεια και Ανατολικά τα πράγματα φαίνονταν τέλεια καθώς το μάτι χανόταν στον ορίζοντα. Ανοίγω το μηχάνημα και καλώ. Νάσου πετιέται ο καλός μου άγγελος τελικά ο SW4LRJ /2 που με ακούει 59 . Μάλιστα κατέβασα την ισχύ QRP και πάλι 59 με άκουγε στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια είχα qso με SW2HTI, YU1IO όλοι 59. Ξαφνικά ακούω τον Νίκο SW4LRJ να ωρύεται “κάνε τον Ουκρανό!” και ακούω 59 τον Sergei UT5JCW απο Κριμαία, απόσταση 1170 χιλιόμετρα! Το ICOM 910 έδινε γύρω στα 20 watt εκείνη τη στιγμή. Μου έκανε εντύπωση, σάστισα γιατί η ισχύς ήταν μικρή . Στη συνέχεια SW8KOU, SV2JAO, SV2JL, SV8GKE , δοκίμασα και με 10-20 μοίρες γωνία ανύψωσης της κεραίας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Κατά τις 4μμ γύρισα προς Αθήνα αλλά απόλυτη ησυχία. Ηρθε η ώρα να βγουν τα πρόβατα με τα τσοπανόσκυλα και τα μαζέψαμε άρον άρον.

Ο ρότορας Βαγγέλης. Μόνο νερό ζήτησε...

Την Κυριακή αποφάσισα να ανέβω στα Δυτικά Τζουμέρκα απο την περιοχή του Καταράκτη και να εκπέμψω απο το ορειβατικό καταφύγιο. Ομως ξεκινήσαμε αργά απο την έδρα μας το Τετράκωμο και μετά από 1 ώρα φτάσαμε στο Δασικό Χωριό. Μια πανέμορφη περιοχή γεμάτη νερά και έλατα. Ξεκινήσαμε για το καταφύγιο αλλά ο δρόμος αποδείχτηκε το ίδιο δύσκολος αλλά και μακρύς. Θέλαμε τρεις ώρες. Σταματήσαμε χαμηλά σε 1083 μέτρα υψόμετρο. Τζίφος. Μονο ο Μιχάλης SV8GKE μας άκουσε 59 . Ψάχνοντας για beacon , ακουσα το Brindisi 144.467 πολύ καλά, αλλά ησυχία… Αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω. Ηδη σχεδιάζω την επόμενη εξόρμηση για την περιοχή και εξασφάλισα παραμονή σε σπίτι κοντά στην κορυφή Στρογγούλα. Ιδωμεν.

Share the joy
  •  
  •  
  •