UBUNTU for hams

Screenshot from 2013-05-23 16_07_03
TERMINAL

Απαραίτητος  πλέον ένας ανθεκτικός και ελαφρύς φορητός υπολογιστής για τον ραδιοερασιτέχνη που προτιμά /p operating. Στις εξορμήσεις μου παίρνω ενα σχετικά παλιό ACER Aspire ONE με επεξεργαστή ATOM. Τα Windows όμως πέρα απο την αντιπάθεια που μου προκαλούν είναι πολύ βαριά για το μικρό αυτό μηχανάκι. Με τη ραγδαία όμως ανάπτυξη του linux , ηρθαν και πολλά προγράμματα για τον ραδιοερασιτέχνη, αρκετά μάλιστα μοναδικά (οπως το CQRLOG που ειναι ισως ο πληρέστερος logger).

Ξεκίνησα λοιπόν το project απο την αναβάθμιση του φορητού. Πρώτα απόλα νέα μπαταρία απο τον ΔΗΣΙΟ. Αμεσο το αποτέλεσμα αφού απέκτησα αυτονομία 2 ωρών. Επόμενη αλλαγή ο ενεργοβόρος σκληρός δίσκος. Αγόρασα έναν SSD 64Gb με την προοπτική του linux καθως για Windows είναι πολύ μικρός. Εκτός της επέκτασης διάρκειας ζωής της μπαταρίας στις 4 ώρες (!) το μηχανάκι έγινε πλέον ανθεκτικό αφού οι δίσκοι SSD δεν έχουν μηχανικά μέρη και μπορώ άνετα να το … κοπανάω!

Επόμενη κίνηση η επιλογή διανομής του linux. Ενας γάλλος ραδιοερασιτέχνης , έφτιαξε μια πληρέστατη διανομή (shackbox) που όμως δεν είναι πλέον ενημερωμένη. Μια καλή λύση είναι η PUPPY   και η διανομή του Andy KB1OIQ  . Ολες όμως αυτες μπορεί να παρουσιάσουν μικροπροβλήματα εγκατάστασης λόγω ιδιαίτερων drivers δικτύου και ασύρματης κάρτας που ένας σχετικά έμπειρος χρήστης linux μπορεί βέβαια να λύσει.

Για τους περισσότερους απο μας όμως που χρησιμοποιούσαν Windows, το linux είναι άβυσσος. Η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή κατα τη γνώμη μου έιναι η εκδοση UBUNTU 12.04 LTS που ειναι πλήρης και εκτός αυτού υπάρχει ομάδα που έχει φτιάξει repository (αποθετήριο) προγραμμάτων για ραδιοερασιτέχνες!

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ 12.04LTS

Screenshot from 2013-05-23 16_09_08
UBUNTU 12.04 HAM RADIO REPO

Για να εγκαταστήσουμε το Ubuntu linux στον φορητό (και όχι  μόνο) κατεβάζουμε το αρχείο iso 12.04LTS που θα “κάψουμε” σε ένα CD. Ξεκινάμε τον υπολογιστή απο αυτό το CD και ακολουθούμε τις οδηγίες εγκατάστασης. Επόμενο βήμα αφού γίνει η εγκατάσταση να δούμε ότι έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο για να κάνουμε τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και το tuning της διανομής.

Επειδή το λειτουργικό είναι unixοειδές, θα ανοίξουμε την εφαρμογή τερματικού (terminal) για να ορίσουμε και τον κωδικό του υπερχρήστη root που ειναι σημαντικός για όλες τις διαχειριστικές ενέργειες.

Πληκτρολογούμε την εξής εντολή και μετά ENTER : sudo passwd . Θα ζητηθεί να εισάγουμε κωδικό. Μετά το ENTER θα ζητηθεί επιβεβαίωση. Ετσι ορίζουμε  τον κωδικό του root! Στη συνέχεια, πάλι στο terminal, θα πρέπει να ενημερώσουμε το σύστημα για τη θέση του ham radio repository . Γράφουμε su για να μπούμε σαν root . Μας ζητάει τον κωδικό. Με την επιτυχή εισαγωγή βλέπουμε στη γραμμή εντολών ότι είμαστε πλέον ο χρήστης root που είναι ο διαχειριστής και μπορεί να κάνει προσθαφαιρέσεις στο συστημα.

Γράφουμε: add-apt-repository ppa:ubuntu-hams-updates/ppa και πατάμε enter.

Στη συνέχεια apt-get update για να ενημερώσουμε το σύστημα. Θα δούμε ότι αρχίζει να διαβάζει νέα πακέτα και να ενημερώνει. Μολις τελειώσει γράφουμε exit και ξανά exit για να κλείσουμε το τερματικό.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Screenshot from 2013-05-23 16_00_55
CQRLOG

Πηγαίνοντας στο task bar αριστερά, επιλέγουμε UBUNTU SOFTWARE CENTER για να επιλέξουμε προγράμματα για εγκατάσταση. Η πρώτη αναζήτηση που έκανα ειναι CQRLOG και κατόπιν FLDIGI. Δυο προγράμματα υπεραπαραίτητα για τον ραδιοερασιτέχνη. Αν στο κουτί αναζήτησης γράψουμε ham radio, θα δούμε όλα σχεδόν τα προγράμματα που αφορούν το χόμπι και είναι περασμένα στο αποθετήριο της UBUNTU. Θα επανέλθω με review και εγκαταστάσεις άλλων εφαρμογών.  Επίσης δοκιμή για στικάκι 3G (να είμαστε πάντα online).

Καλά QSO.

Leave a Reply