Η χρήση του LOTW

Η τεχνολογία προχωρά με ασύλληπτους ρυθμούς και φυσικά η ραδιοερασιτεχνική κοινότητα ακολουθεί. Επακόλουθο είναι η ουσιαστική κατάργηση του bureau όπως το γνωρίζουμε. Η Αμερικάνικη Ενωση (ARLL) παρουσίασε το 2003 την ηλεκτρονική μορφή ανταλλαγής και επιβεβαίωσης QSL το περίφημο Logbook of the World (LOTW) – Παγκόσμιο Βιβλίο Επαφών.
Είναι μια υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν σε όλους τους αδειούχους ραδιοερασιτέχνες. Χρήματα πληρώνει κανείς μόνο όταν έχει εξασφαλίσει κάποιο βραβείο DXCC πχ και θέλει να εκδώσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό με βάση τα καταχωρημένα και πιστοποιημένα QSO.
Εδώ θα δώσουμε συνοπτικές οδηγίες για να αποκτήσει κάποιος LOTW και να ξεχάσει το bureau.
To πρώτο πράγμα που απαιτείται , είναι ένας υπολογιστής φυσικά, με λειτουργικό Windows, MacOX ή Linux και σύνδεση στο ιντερνετ.
Για τους έλληνες ραδιοερασιτέχνες απαιτείται και η αποστολή με ΕΛΤΑ στην ARRL φωτοτυπίας μπρος- πίσω της Αδειας και επίσης φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου (νέου τύπου να είναι δηλαδή στα Αγγλικά).
Tο LOTW βασίζεται στο “ανέβασμα” στο σαιτ https://lotw.arrl.org αρχείου των επαφών μας, που έχει “υπογραφεί” με μοναδικό πιστοποιητικό ώστε να είναι απόλυτα έγκυρο και αδιάβλητο.
Πρώτη δουλειά να κατεβάσουμε το πρόγραμμα που θα “υπογράψει” τις επαφές μας, τo TQSL  http://www.arrl.org/TQSL-Download

Μετά την εγκατάσταση, τρέχοντας το πρόγραμμα, επιλέγουμε την έκδοση πιστοποιητικού ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ για το callsign μας (Request new callsign certificate) . Θα μας ζητήσει να συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας και το email μας με το οποίο θα επικοινωνεί το LOTW. Στη συνέχεια το πρόγραμμα TQSL στέλνει αυτόματα το αίτημα στην ARLL. Εμείς πρέπει να ταχυδρομήσουμε με ΕΛΤΑ Αδεια και Ταυτότητα στη διεύθυνση

LoTW Administrator
ARRL
225 Main Street
Newington, CT 06111
USA

και σε μερικές ημέρες θα μας σταλεί στο email που δηλώσαμε ο κωδικός για να μπούμε στο site https://lotw.arrl.org , και το πιστοποιητικό σαν αρχείο ( πχ sv1njx.tq6 ) που πρέπει να φυλάξουμε (και σε στικάκι) ως κόρη οφθαλμού!
Επόμενο βήμα να “υπογράψουμε” , να κρυπτογραφήσουμε δηλαδή το αρχείο των επαφών μας που έχουμε σε μορφή ADIF ή CABRILO , χρησιμοποιώντας το “κλειδί” που λάβαμε μέσα από το TQSL πρόγραμμα.
Το TQSL μετά την κρυπτογράφηση αναλαμβάνει να ανεβάσει αυτόματα τις επαφές μας στον server της ARRL και επιβεβαιώνει στο τέλος για την επιτυχή μεταφόρτωση.

 

 

 


Μπορούμε μετά να πάμε στη σελίδα του LOTW (https://lotw.arrl.org) και με τους κωδικούς που μας στάλθηκαν να δούμε το log μας, να κάνουμε αναζήτηση επαφών και να διεκδικήσουμε βραβεία.

Leave a Reply