Dr Mac's blog

Archive for January, 2015

Δοκιμή 2m στην Πεντέλη

by on Jan.18, 2015, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

FullSizeRender (5)

O SV3IEG προσπαθεί να δαμάσει τον άνεμο

Μιά γρήγορη πρωινή εξόρμηση στην Πεντέλη ΚΜ18WB με τον φίλο και συνάδελφο SV3IEG Ντίνο, έφερε αρκετούς φίλους στον αέρα στα 2m. Η ημέρα δεν ήταν και η καλύτερη με αέρα και ομίχλη (και τσουχτερό κρύο), αλλά έπρεπε να κάνουμε δοκιμή μιας NUXCOM Yagi 5 στοιχείων στα 28Ω 1.8m boom.

Μας πήρε πολύ ώρα να στήσουμε την κεραία καθώς τα ψιλά βιδάκια φάνταζαν ψείρες στα παγωμένα χέρια. Ο Ντίνος που ξέρει καλά την περιοχή, πρότεινε ένα “όρυγμα” στο οποίο υπάρχει και πάσαλος που βοήθησε στη σταθεροποίηση της κεραίας.

FullSizeRender (1)

Ο SV3IEG στο όρυγμα

FullSizeRender (2)

Ο SV1NJX μιλάει με SV6KRW ενώ η ομίχλη διαλύεται

Οι πρώτες επαφές έγιναν με Αθήνα (SV1BJY/m , SV1XV, SV1/SV3MGP, SV1OAA). Μιά γρήγορη ανίχνευση για beacons, έδειξε ότι αυτό της Λευκάδας δεν πρέπει να λειτουργεί , ενώ της Θεσσαλονίκης ερχόνταν με S7 στο Yaesu 857.

Με τη βοήθεια του ΟΑΑ αποκαλύφθηκε και η παρουσία του SV6KRW από τα Γιάννενα που κοιτάζει μόνιμα προς Ιταλία.  Στην αρχή το qso αποδείχτηκε δύσκολο, όμως γρήγορα η διάδοση ανέβηκε και είχαμε τον Γιώργο για αρκετή ώρα στο 144.290 με S5-S7.

Η επαφή με τα Γιάννενα ήταν η καλύτερη δοκιμή για την κεραία! Προσπαθήσαμε και για sked με Κατερίνη αλλά η ώρα ήταν περασμένη και τα παιδιά εκεί είχαν μετατρέψει τη yagi σε σούβλα.  FullSizeRender (3)Από την πλευρά του Αιγαίου άκρα του τάφου σιωπή όπως και προς την ΚρήτηFullSizeRender (4)

Ο Ντίνος SV3IEG, έκανε και μερικές SOTAδικες επαφές μέχρι που τον έκραξαν κάποιοι κυνηγοί γιατί το σπορ βρισκόταν σε εξέλιξη και έπρεπε να τηρηθεί σιγή ασυρμάτου (σε ραδιοερασιτεχνική συχνότητα).

73

 

 

Leave a Comment more...

ICOM και MacBook για ψηφιακά στο βουνό

by on Jan.09, 2015, under Ραδιοερασιτεχνισμός - Ham Radio

Γράφει ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος SV1QFM

      Με ένα πολύ μικρό σε μέγεθος rig το Icom IC-706MkIIG και το Tigertronics Signalink USB  μπορούμε να βγαίνουμε ψηφιακά από το πεδίο. Σημαντική βοήθεια σε αυτό, είναι ο φορητός υπολογιστής που χρησιμοποιώ (Apple Macbook Air, 11 ιντσών), ο οποίος αν εξαιρέσουμε το μειονέκτημα της αρκετά υψηλής τιμής του, έχει χαρακτηριστικά ιδανικά για πεδίο: εξαιρετικά μικρές διαστάσεις και βάρος (περ. 30 εκατοστά στη διαγώνιο και πάχος όχι πάνω από 2 εκατοστά), κυριολεκτικά θηριώδη αυτονομία (περίπου 8-9 ώρες συνεχούς λειτουργίας), πολύ ισχυρή φωτεινότητα της οθόνης για τη μέρα, καθώς και φωτιζόμενο πληκτρολόγιο για τη νύχτα. Το πρόγραμμα που χρησιμοποίησα για τα ψηφιακά είναι το FLdigi. Συμβουλή: χρησιμοποιήστε ποντίκι για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς το FLdigi λειτουργεί με κάτι σαν « emulator » στο MacOS και έτσι, λειτουργίες του δεξιού κλικ του ποντικιού δεν είναι διαθέσιμες με το trackpad.

Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά με το συνδυασμό συσκευών Icom IC-706MkIIG, Tigertronics Signalink USB και Apple MacOS X, η παρακάτω συνταγή δοκιμάστηκε και δουλεύει, αρκεί να « δουλέψουμε»  λίγο κολλητήρι για να φτιάξουμε ένα καλωδιάκι.

    Λοιπόν, η θύρα που τελικά δούλεψε στο Icom είναι το mini-DIN. Παρά τις προσπάθειές μου να καταφέρω να εκπέμψω μέσω της θύρας Accessory, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη πλακέτα SLMOD13I προ-τοποθετημένων βραχυκυκλωτών (Jumpers) και του καλωδίου SLUSB13I για τη θύρα Accessory (13 pin), δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό. Ο SV1NK Μάκης και ο SV1GRN Παναγιώτης προσέφεραν αρκετή βοήθεια, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα δεν ξεπεράστηκε, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να δoθεί λύση. Έτσι, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τη θύρα Data (miniDIN) του Icom.
    Το πίσω μέρος του Icom: το αριστερό «πολύποδο» βύσμα είναι το Data (mini-DIN 6-pin) και το δεξιό Accessory (ή ACCY, 13-pin):
uk41rear
   Σειρά συνδεσμολογίας του Icom μέσω Data (mini-DIN): η Icom δίνει ένα επιπλέον ποδαράκι (το 6) για σύνδεση, αυτό του SQ, ή SQL, ή Squelch. Αυτό δε θα μας χρειαστεί. Έτσι, από τη μεριά του mini-DIN συγκολλούμε τα ποδαράκια 1, 2, 3 και 5:
Icom MiniDIN pinout

MiniDIN 6-pin soldered

Το αποτέλεσμα φαίνεται χοντρικά ως εξής:

    Στην άλλη πλευρά (για το Signalink), χρειαζόμουνα ένα κλασικό βύσμα 8P8C (για τα δίκτυα Ethernet των Η/Υ).
Το καλώδιο είναι RJ-14 (αυτό που χρησιμοποιείται για τα ακουστικά των τηλεφώνων), καθώς μόνο 4 καλώδια χρησιμοποιούνται για τη διασύνδεση. Το καλώδιο UTP (4 ζευγαριών) θα ήταν περιττό και ογκώδες. Για να το πακτώσω στο βύσμα, χρησιμοποίησα «crimper». Οι θέσεις που κατέλαβαν τα καλώδια ήταν οι 1, 2, 3 και 5 (για 1200 bps):
RJ-14 crimped
    Μέσα στο Signalink, θα πρέπει να ρυθμιστούν τα τζαμπεράκια ως εξής:
 Signalink - board jumpers
     Συνδέουμε το Icom και το Signalink με το καλώδιο που μόλις φτιάξαμε.
    Συνδέουμε το Signalink με τον Η/Υ μέσω του USB.
Σημαντικό:
Στο Icom μπαίνουμε στο μενού ρυθμίσεων των «αρχικών παρεμέτρων» (initial settings) στη σελίδα #29 και αλλάζουμε το ρυθμό εκπομπής: από 9600 bps το κατεβάζουμε στα 1200 bps, για να παίξει η επιλογή που κάναμε στο mini-DIN (θέση 5 αντί για 4).
    Στον Mac τώρα:
     Εντοπίζουμε τη συσκευή Signalink, η οποία εμφανίζεται ως USB Audio Codec στο κομμάτι Sound του System Preferences του MacOS X:System Preferences
   Στη συνέχεια κατεβάζουμε το πρόγραμμα FLdigi από τη σελίδα: http://w1hkj.com/download.html και το εγκαθιστούμε.
   Μέσα στις ρυθμίσεις του, η κάρτα θα πρέπει να εμφανιστεί ως vtty.usbserial-A703CYTI:FLdigi configuration - hardware PTT
   Σετάρουμε και τα υπόλοιπα τουFLdigi (διακριτικό, όνομα, locator, QTH και όλα τα απαραίτητα για ένα QSO. Ανάβουμε τον πομποδέκτη, και το Signalink, και κάνουμε κλικ στο κουμπί CQ (τέρμα αριστερά). Τότε, ο Η/Υ δίνει PTT στο Signalink, στο οποίο ανάβει το κόκκινο ενδεικτικό « PTT » και τo FLdigi αρχίζει να στέλνει στο Signalink τη σειρά CQ που του έχουμε ρυθμίσει!
 FLdigi configuration - RigCAT
FLdigi - QSO waterfall
Καλή επιτυχία και καλά QSO
Leave a Comment more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...